A fogszabályozás célja

A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikájának a kialakítása, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése, amelyek a fogak, és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhatnak. A rendellenes harapásnak pedig hatása van a rágásra, a fogmosásra, a mosoly megjelenési formájára. A torlódott fogakat ugyanis sokkal nehezebb alaposan tisztítani, aminek következményeként megjelenthet a fogszuvasodás és az ínybetegségek. A kiálló fogak könnyebben letörhetnek. A nyitott harapás miatt kialakulhat a nyelvlökéses nyelés és egyes beszédhibák. Mindez azonban megelőzhető az időben elkezdett, és szakszerű fogszabályozási vizsgálattal és kezeléssel.

Hány évesen ideális a fogszabályozás?

Az ajánlások szerint az első vizsgálatnak akkor kell megtörténnie, amikor az első ilyen jellegű problémát észleljük, és ez nem lehet később, mint 7-8 éves korban. Ilyen kis gyerekeknél nem feltétlenül szükséges maga a beavatkozás, de az alapos vizsgálat előre jelezheti a legideálisabb kezdési időpontot. A korai fogszabályozás vizsgálat ezen kívül feltárja az addig esetleg láthatatlan problémákat, és nagyobb esélyt biztosít a hatékony kezelésre. A körültekintő beavatkozás pedig nem csak akut problémákon segít, de megelőzi azok későbbi súlyosbodását is. Ha mégsem szükséges a kezelés, a fogszabályozó szakorvos csupán nyomon követi a fogak helyzetét, és csak akkor avatkozik be, amikor muszáj. Fény derülhet például arra, hogy a már kibújt metszőfogak esetleg túlharapást, nyitott harapást, fogtorlódást okoznak.

A korai fogszabályozás előnyei

 • Helyet teremthet a torlódásban lévő maradó fogaknak
 • megelőzhető a későbbiekben szükséges fogszabályozási célból történő fogeltávolítás
 • Az állkapocs formálásával kialakítja az arc szimmetriáját
 • Elkerülhetővé teszi a kifelé dőlő pozícióban lévő metszőfogak következményeit
 • Megtartja a még elő nem tört maradó fogaknak a helyet
 • Csökkenti a későbbi fogszabályozó szükségességének esélyét.

Gyermekkori és felnőttkori fogszabályozás közötti különbségek

A gyerekkori és felnőttkori fogszabályozás között a fő különbség az, hogy felnőttkorban az állcsontok növekedését fogszabályozással már nem lehet befolyásolni, így a kezelési eszköztár lecsökken. Emellett idősebb korban a fogágybetegségek meglétével, állkapocsízületi problémákkal és foghiányokkal is gyakrabban kell számolni, mint gyermekkorban.
Felnőttkori fogszabályozásra akkor lehet szükség, ha a fogazati vagy állkapocs- rendellenesség gyermekkori kezelése elmaradt. Emellett okot adhat idősebb korban történő fogszabályozásra, ha egy korábbi fogszabályozó-kezelés után a rendellenesség visszaállt, vagy ha a fogak elvesztése miatti fogvándorlást kell visszafordítani.

A fogszabályozás menete

A fogszabályozás menete két szakaszra bontható.

Az első, aktív fázisban a fogakat addig mozgatják, míg ideális helyüket el nem foglalják. Ez a szakasz általában egy-két év, de az idő nagyban függ az egyéni reakciókészségtől, és attól, hogy későbbiekben szükséges lesz-e egyéb szájsebészeti vagy protetikai utókezelés.
A második, passzív fázis célja a fogak helyben tartása egészen addig, míg az azokat körülvevő fogágy át nem épül új helyzetnek megfelelően. Amennyiben ez a kezelési rész kimarad, a fogak elkezdenek visszarendeződni. A fogak helyben tartására szolgáló eszköz a retenciós készülék, mely lehet rögzített vagy kivehető készülék. A felnőttkori kezelés kapcsán meg kell említeni az állcsontokat érintő, úgynevezett orthognathiai műtétet is. Ezzel a beavatkozással felnőttkorban is befolyásolni lehet az állcsontok egymáshoz való viszonyát. A műtét fogszabályozási előkezelés után végezhető, melynek során a fogakat úgy állítják be, hogy a műtét elvégzésével a fogsor záródása tökéletes lehessen. A műtét utáni finombeállítások szintén fogszabályozó kezelés  A fogszabályozás során a nyelv helyzetének befolyásolására – amelynek izomereje nem elhanyagolható tényező a kezeléstervezésben – logopédiai kezelésre is szükség lehet.

Fogszabályozó készülékek típusai:

 • Önligírozó multibond fogszabályozó készülékek, melynek fém és esztétikus porcelán típusát alkalmazhatjuk
 • „Láthatatlan” fogszabályozó készülékek
 • Kivehető fogszabályozó készülékek (funkcionális, bimaxilláris kivehetp készülékek
 • Myofunkcionális trainer
 • Retenciós készülékek ( retainer, kivehető retenciós készülékek, retenciós sínek)

Ma már különféle kivehető és rögzített készülékek tárháza áll rendelkezésünkre, amiből egyénre szabottan választhatunk, és kezdhetjük meg a fogszabályozást. Minden fogszabályzó készüléknél, különösen a rögzített készülékek esetén, fontos a rendszeres ellenőrzés, állítás (általában 4-5 hetente). Ugyanis így fejtik ki folyamatosan a készülékek hatásukat.

fogszabályozás budapest 1
fogszabályozás budapesten 2
budapesti fogszabályozás 2
budapest fogszabályozás
Konzultáció (tanulmányi lenyomat, kezelési terv készítése) A konzultációs összeg levonásra kerül a fogszabályzó árából!20.000.-
Panoráma felvétel :5.000.-
Rögzített készülék/állcsont (fém):140.000.-
Rögzített készülék/állcsont (esztétikus):180.000.-
Rögzített készülék/állcsont (önligírozó fém):190.000.-
Rögzített készülék/állcsont (önligírozó esztétikus):220.000.-
Aktiválás (rögzített készülék):10.000 – 15.000.-
Rögzített készülék kiegészítők (Hyrax, transpalatinal ív, goshgarian, lingual ív):25.000 – 45.000.-
Rögzített készülék eltávolítása/állcsont:15.000.-
Retenciós lemez/állcsont:20.000 – 25.000.-
Fix retainer/állcsont:10.000.-
Kivehető lemezek (típustól függően):30.000 – 60.000.-
Kivehető készülék aktiválása:7.000- 10.000.-
Kivehető fogszabályzó állítása5.000 – 7.000.-
Happy smile “láthatatlan ” fogszabályozás kezelési terv készítés40.000.-
Happy smile ” láthatatlan ” fogszabályzó sín30.000.-/sín
Trainer30.000 – 40.000.-
fogaszt-budapest-dr-Marko-Krisztina

Dr. Markó Krisztina

Fogszabályozó szakorvos

Bejelentkezés:

Dr. Markó Krisztina

+‎0620-315-2884

kalvindental@gmail.com

1085 Budapest, Üllői út 16/b. 2. em. 10.